Βήμα 4

Το Μοντέλο του Διπλού Μετασχηματισμού

Οι Ψηφιακές Τεχνολογίες και οι Αλλαγές που Αποδιοργανώνουν

 

Αναλύοντας το Μοντέλο του Διπλού Μετασχηματισμού.

Στο μοντέλο του διπλού μετασχηματισμού οι διευθυντές κάθε εταιρείας πρέπει να δημιουργήσουν τη νέα τους επιχείρηση ενώ εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα, η οποία τους παρέχει κέρδη, ταμειακές ροές και τις δυνατότητες που απαιτούνται για να επενδύσουν σε νέα ανάπτυξη. Έχουμε λοιπόν τρία μέρη που εμπλέκονται στην εφαρμογή του μοντέλου του διπλού μετασχηματισμού. Αυτά τα μέρη είναι:

  1. A. Μετασχηματισμός της παραδοσιακής εταιρείας. Επαναδημιουργήστε το μοντέλο της παραδοσιακής εταιρείας για να μεγιστοποιήσετε την ανθεκτικότητά της.

Β. Οραματισμός και δημιουργία της νέας ψηφιακής εταιρείας. Δημιουργήστε μια νέα, ξεχωριστή μηχανή ανάπτυξης.

Γ. Συνδυασμός όλων των δεξιοτήτων που χρειάζονται για την υλοποίηση του έργου. Όλες οι δυνατότητες που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί ο διπλός μετασχηματισμός με επιτυχία.

Α. Μετασχηματισμός της Παραδοσιακής εταιρείας ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗTΕΣ Β. Δημιουργία του ψηφιακού οράματος και της ψηφιακής εταιρείας
  1. Μετασχηματισμός Α. Επαναδημιουργώ το σήμερα με έμφαση στην αριστεία των λειτουργιών.
  2. Μετασχηματισμός Β. Οραματίζομαι και δημιουργώ το αύριο με έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες.
  3. Εταιρικές Δεξιότητες . Χρησιμοποιώ όλες τις δεξιότητες που έχω ως εταιρεία και στις δυο περιπτώσεις.

***Tο ανωτέρω σχεδιάγραμμα προέρχεται από το βιβλίο “Dual Transformation” των Scoot D. Anthony, Clark G. Gilbert και Mark W. Johnson.

Οι διευθυντές των εταιρειών, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν για να έχουν επιτυχία στον διπλό μετασχηματισμό και να φέρουν εις πέρας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας τους, είναι να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τον διαφορετικό ρόλο του μετασχηματισμού Α και του μετασχηματισμού Β. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν δύο πράγματα: α) σαφής ορισμός της σημερινής επιχείρησης και β) οραματισμός του μέλλοντος.

Τώρα, πότε μπορεί η διοίκηση οποιασδήποτε εταιρείας να καταλάβει ότι ο διπλός μετασχηματισμός λειτουργεί γι αυτούς; Αυτό θα συμβεί, αν δουν ότι η νέα επιχείρηση, δηλαδή ο μετασχηματισμός Β, είναι το 30-40% των συνολικών εσόδων τους και ο ρυθμός του ποσοστού ανάπτυξης είναι πολύ ταχύτερος από τον μετασχηματισμό Α. Τότε, είναι η ώρα που η ομάδα διοίκησης της εταιρείας πρέπει να τοποθετήσει τη νέα επιχείρηση ως το κύριο επιχειρηματικό μοντέλο και να αρχίσει να χτίζει και να επενδύει έντονα στο μέλλον της. Αυτή η απόφαση είναι η δυσκολότερη που μπορεί να πάρει κάθε διευθυντής, δηλαδή να τερματίσει την επιχείρηση η οποία τον έφερε μέχρις εδώ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Όσο πιο προφανής είναι η ανάγκη μετασχηματισμού μιας εταιρείας, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα στελέχη να αποφασίσουν την υλοποίηση της αλλαγής. Επίσης, όσο πιο προφανής είναι η ανάγκη μετασχηματισμού μιας εταιρείας, τόσο πιο δύσκολη είναι η επιτυχής εξέλιξη της αλλαγής, διότι αυτό σημαίνει ότι έχουν καθυστερήσει στην προσπάθεια τους και γι αυτό, η ανάγκη για άμεση μεταφορά είναι πλέον ολοφάνερη. Ίσως μάλιστα να είναι ήδη αργά, ίσως έφεραν την εταιρεία τους στο τελευταίο στάδιο και δεν υπάρχει σωτηρία. Λοιπόν, κινηθείτε προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό, χρησιμοποιώντας το μοντέλο του διπλού μετασχηματισμού, διότι ο χρόνος τελειώνει και φτάνετε προς το τέλος. Σ’ αυτήν την περίπτωση δεν θα έχετε χρόνο για πειράματα και φαρμακευτικές θεραπείες, θα πρέπει να κάνετε επέμβαση και δυστυχώς χωρίς αναισθητικό.