Είστε Έτοιμοι για την Αλλαγή;

Καλώς ήρθατε στην ψηφιακή οικονομία και στον ψηφιακό κόσμο! Είστε έτοιμοι να μάθετε πώς  μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σωστά βήματα προς τη δημιουργία μιας ψηφιακής επιχειρηματικής στρατηγικής; Είστε έτοιμοι να φέρετε θετικά αποτελέσματα μέσα στο ψηφιακό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου υπάρχει και ανταγωνίζεται η επιχείρησή σας; Αν η απάντηση είναι «Ναι!», το μόνο πράγματα που έχετε να κάνετε για αρχή είναι να διαβάσετε το βιβλίο αυτό βήμα προς βήμα, ακολουθώντας τις συμβουλές που σας δίνω.

Δέκα κατευθυντήριες αρχές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Εάν θέλετε να ξεκινήσετε έναν ψηφιακό μετασχηματισμό της επιχείρησής σας, σας προτείνω να ακολουθήσετε τις παρακάτω δέκα κατευθυντήριες αρχές:

  1. Αγκαλιάστε τον ψηφιακό κόσμο. Αγκαλιάστε και δοξάστε την ψηφιακή εποχή.
  2. Κατανοήστε τη διαφορά μεταξύ ψηφιακής τεχνολογίας και ψηφιακής επιχειρηματικής στρατηγικής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τα πάντα για την ψηφιακή εποχή και τις έννοιές της.
  3. Μην παραδώσετε την ευθύνη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας σας στο τμήμα μηχανογράφησης. Πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας εταιρείας. Εάν πιστεύετε ότι ένα τμήμα μηχανογράφησης μπορεί να το κάνει να συμβεί, δυστυχώς, το παιχνίδι τελείωσε!
  4. Φέρτε επαγγελματική βοήθεια. Οι εξειδικευμένες επαγγελματικές ομάδες μπορούν να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε το σχέδιο του ψηφιακού σας μετασχηματισμού. Πάρτε τους στην εταιρεία σας, συνεργαστείτε μαζί τους και αφήστε τους να σας βοηθήσουν στο ταξίδι σας. Συνεργαστείτε μαζί τους, μην τους δίνετε το βήμα να πράξουν χωρίς εσάς.
  5. Αποκτήστε ψηφιακά μορφωμένους εργαζόμενους στην εταιρεία σας. Στρατολογήστε ψηφιακούς επιστήμονες στην ομάδα σας και εμπλέξτε τους στην ανάπτυξη μιας ψηφιακής κουλτούρας.
  6. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας στις ψηφιακές τεχνολογίες. Εκπαιδευτείτε στις ψηφιακές τεχνολογίες και γίνετε μαθητής τους.
  7. Κάντε την ψηφιακή μεταμόρφωση εσωτερική υπόθεση της εταιρείας. Δημιουργήστε μια εταιρική κουλτούρα που αγκαλιάζει και χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες.
  8. Η ψηφιακή επιτυχία απαιτεί αλλαγή κανόνων. Αλλάξτε τους παραδοσιακούς κανόνες και αναπτύξτε νέους, που ταιριάζουν στην ψηφιακή εποχή και στους ανθρώπους της.
  9. Αγκαλιάστε μια κουλτούρα συνεχούς πειραματισμού. Πειραματιστείτε με έργα χαμηλού κόστους. Ο πειραματισμός είναι ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης. Πειραματιστείτε, πειραματιστείτε, πειραματιστείτε με χαμηλό κόστος!
  10. Εάν δεν ξέρετε πώς να αρχίσετε, αρχίστε με τους πελάτες. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το ψηφιακό σας ταξίδι ως μαθητευόμενος, είναι να ξεκινήσετε με την επικοινωνία με τους πελάτες.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλώς ένα σύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου και δραστηριότητες ψηφιακού μάρκετινγκ, αλλά είναι ένας εντελώς νέος τρόπος σκέψης για το πώς μια επιχείρηση, ένας οργανισμός, προσφέρει αξία μέσω ενός οικοσυστήματος δραστηριοτήτων και συνεργατών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί σε μια κουλτούρα που αλλάζει το καθεστώς και αναζητά ενεργά ευκαιρίες για να προσφέρει αξία με νέους, καινοτόμους τρόπους, ίσως ακόμη και να οδηγήσει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ορίζεται ως «Αλλαγές σε έναν οργανισμό που σχετίζονται με την εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών». Η αλλαγή συμβαίνει γύρω μας ως αποτέλεσμα τεχνολογικών καινοτομιών και ταχέως μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συμπεριφορών. Αυτοί οι ψηφιακοί μετασχηματισμοί, καλοδεχούμενοι ή όχι, αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και στρατηγικές για να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με επιτυχία στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο και να ικανοποιούν τον ψηφιακό πελάτη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας εταιρείας δεν περιλαμβάνει μόνον την ενίσχυση και την αναβάθμιση των λειτουργιών της. Περιλαμβάνει τη συνολική επανεξέταση του επιχειρηματικού της  μοντέλου και της πρότασης αξίας που προσφέρει στους πελάτες της, με την υποστήριξη και την ορθή χρήση των τεχνολογιών, και όχι μόνο. Όλα αυτά βεβαίως, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα όταν οι άνθρωποι της εταιρείας είναι κατάλληλοι χρήστες των ψηφιακών τεχνολογιών, όπου μέσα από τη σωστή τους χρήση, θα φέρουν την αλλαγή στην εταιρεία.

Μπορεί σήμερα οι περισσότερες εταιρείες να βρίσκονται μέσα στη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού, λίγες όμως έχουν συνειδητοποιήσει τη διαφορά μεταξύ της ψηφιακής εταιρείας, της ψηφιοποίησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού και αυτός είναι ο λόγος που μπερδεύονται στο ταξίδι τους για την ψηφιακή μετατροπή.

Αυτό το βιβλίο θα σας οδηγήσει πρακτικά στα διάφορα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού. Διαβάζοντάς το θα συνειδητοποιήσετε, όπως συνέβη και με μένα μετά από όλη την έρευνα που έκανα, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας εφικτός στόχος για οποιαδήποτε εταιρεία, εάν αυτή ακολουθήσει τα σωστά βήματα και τη σωστή εφαρμογή τους.

Γιώργος Λαμπανάρης